Credeti in Reincarnare? I


Credeti in Reincarnare? Va propun sa discutam despre acest subiect in mai multe editii, sau parti. Pentru ca ideea respectiva e grea de inteles si niciodata nu poti sti sigur daca reincarnarea chiar exista, o sa privim aceasta tema din unghiuri diferite. In editia de azi o sa vedem ce parere au crestinii despre reincarnare. Si sa nu va ganditi la acei crestini cu idei invechite si irationale, ale caror practici par a fi rupte din Evul Mediu. Am sursele mele si nu imi amintesc sa fi scris vreodata prostii in aceasta categorie.

„Toate acestea sunt realitati: si reinvierea, si faptul ca cei vii se nasc din morti, si existenta sufletelor celor morti.“ (PLATON, FILOZOF GREC DIN SECOLUL AL V-LEA I .E.N.,CITANDU-L PE SOCRATE)
„Intrucat sufletul nu poate fi fara trup si totusi nu este trup, el poate fi ıntr-un trup sau ın altul si poate trece de la un trup la altul.“ (GIORDANO BRUNO, FILOZOF ITALIAN
DIN SECOLUL AL XVI-LEA E.N.)
„Nimic nu este mort: oamenii se prefac ca sunt morti . . . ¸ si iata ca ei stau ¸ si se uita pe fereastra, teferi si nevatamati, sub o masca noua, necunoscuta.“ (RALPH WALDO EMERSON, POET SI ESEIST AMERICAN DIN SECOLUL AL XIX-LEA)

V-ATI ıntrebat vreodata cine sunteti cu adevarat? V-ati gandit vreodata ca ati avut o viata anterioara? Daca da, nu sunteti singurul. Inca din cele mai vechi timpuri, oameni atat din culturile orientale, cat si din cele occidentale si-au pus astfel de ıntrebari. In cautarea raspunsurilor, unii au ınceput sa creada ın re-incarnare. Aceasta este o idee potrivit careia atunci cand o persoana moare, un „suflet“ imaterial paraseste corpul si renaste ın alt corp – sub forma de om, animal sau chiar planta – intr-una sau mai multe existente succesive.

Chiar daca unii oameni accepta aceasta explicatie despre moarte, cum putem sti daca ea este sau nu adevarata? Ce spune Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, despre acest subiect? Pentru ınceput ınsa, sa raspundem la o alta ıntrebare:

De unde provine ideea reıncarnarii?
Potrivit istoricilor si eruditilor, locuitorii anticului Babilon, un oras ıntemeiat spre sfarsitul mileniului al III-lea ı.e.n., au ınceput sa creada ın nemurirea sufletului uman. Problema nemuririi „i-a preocupat mult pe teologii babilonieni“, a spus Morris Jastrow Jr., ın cartea sa The Religion of Babylonia and Assyria. Pentru babilonieni, „moartea era o trecere la o alta forma de viata“, a explicat el. „Fara ındoiala ca la baza teoriei initiale despre perpetuarea existentei ıntr-o forma sau alta a stat neputinta omului de a accepta faptul ca la moarte nu mai este constient de nimic.“ Dupa ce au aparut ın Babilon, ınvataturile despre transmigratie, sau renasterea sufletului, au ınceput sa se dezvolte si ın alte parti ale lumii antice. Filozofii indieni au elaborat un sistem de credinte ce graviteaza ın jurul unui ciclu de renasteri bazat pe legea cauzei si a efectului, numita karma. Marii filozofi greci au adoptat si ei ideea reıncarnarii si au popularizat-o. In zilele noastre, ın tarile occidentale exista un interes tot mai mare fata de reıncarnare. Generatiile mai tinere, dar si multe celebritati sunt fascinate de ideile si practicile religioase orientale. In prezent, exista o multime de carti si de site-uri de internet care analizeaza semnificatia unor presupuse ıntamplari dintr-o viata anterioara . In multe tari a devenit foarte populara asa-numita terapie a vietii anterioare. Aceasta promoveaza folosirea hipnozei pentru a explora pretinsele vieti anterioare ale oamenilor ın ıncercarea de a ıntelege starea de sanatate si comportamentul lor din prezent.

Este adevarata ideea reıncarnarii?
Desi credinta ın reıncarnare are radacini vechi, trebuie sa raspundem la cea mai importanta ıntrebare: Este ea adevarata? In plus, crestinii ar trebui sa vada daca Biblia sustine sau nu aceasta credinta (Ioan 17:17). Intrucat Creatorul nostru, este Sursa vietii si „Dezvaluitorul secretelor“, el ne dezvaluie unele lucruri despre viata si moarte pe care altfel nu le-am cunoaste. Putem cauta cu ıncredere raspunsuri pe aceasta tema ın Cuvantul sau, Biblia (Daniel 2:28; Faptele 17:28). Raspunsurile lui Dumnezeu sunt usor de gasit daca permitem ca Biblia sa se interpreteze singura. De exemplu, ın Geneza 3:19 vedem ce i-a spus Dumnezeu lui Adam dupa ce Adam si Eva s-au razvratit. Dumnezeu i-a zis: „In sudoarea fetei tale iti vei manca painea pana te vei ıntoarce ın pamant, caci din el ai fost luat. Caci tarana esti si ın tarana te vei ıntoarce“. La moarte el s-a intors in tarana. Dumnezeu a afirmat clar lucrul acesta. Asadar, la moarte, o persoana nu renaste sub forma unei alte persoane, ci ınceteaza sa existe. Asa cum caldura si frigul, uscaciunea si umiditatea si lumina si ıntunericul sunt lucruri opuse, tot asa si moartea este opusul vietii. Mortii sunt cu adevarat morti! Nu este acesta un raspuns simplu si logic?
Asadar, amintirile despre o viata anterioara trebuie sa aiba alte explicatii. Mintea umana, inclusiv subconstientul, dar si efectele anumitor medicamente sau al unor experiente traumatizante nu sunt ınca ıntelese pe deplin. Visele si evenimentele imaginate, bazate pe multitudinea de informatii stocate ın creier, pot fi atat de vii ıncat sa para reale. In unele situatii, spiritele rele pot produce anumite ıntamplari supranaturale ce pot face ca irealul sa para real (1 Samuel 28:7–19).

Este o dorinta fireasca sa vrem sa traim si sa stim ce se va ıntampla ın viitor. Dar de unde avem aceasta dorinta? In acest sens, este interesant ce spune Biblia despre Creatorul nostru: „A pus ın inima oamenilor chiar si vesnicia“ (Eclesiastul 3:11). Prin urmare, oamenii au ın inima lor dorinta de a trai vesnic. Daca Dumnezeu, Creatorul nostru, a pus ın inima oamenilor dorinta de a trai vesnic, este normal ca el sa ne si arate cum ne putem satisface aceasta dorinta. Biblia dezvaluie scopul maret¸ al Creatorului de a-i binecuvanta pe oamenii ascultatori cu viata vesnica pe un pamant paradiziac. Sub inspiratie divina, psalmistul David a spus: „Cei drepti vor mosteni pamantul si vor locui pentru totdeauna pe el“ (Psalmul 37:29). O doctrina biblica fundamentala, aflata ın stransa legatura cu scopul etern al lui Dumnezeu, este invierea mortilor (Faptele 24:15; 1 Corinteni 15:16–19).

Sursa – JW.org

Anunțuri

Despre gabbyy

"Zambeste, maine s-ar putea sa fii stirb..."
Acest articol a fost publicat în Stiati ca? și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s