Frica de inaltime!


Stiati ca frica de zborul cu avionul sau aerofobia este o afectiune psihica si se poate trata?
Aproape doua milioane de persoane, adica peste 30% din populatia mondiala, calatoresc cu avionul. Cu toate acestea, unul din sase pasageri sufera inainte, in timpul, si dupa calatoria cu avionul. Este vorba despre cel mai fiabil si sigur mijloc de transport dintre cele existente, care a inregistrat cele mai putine decese si cele mai putine accidente. Cu toate acestea, exista persoane care au fobie de a zbura.

Frica de zbor a fost inclusa in ultima editie a „Manualului de diagnosticare si statistica a afectiunilor psihice” realizat de Asociatia Americana de Psihiatrie. Este vorba despre o fobie specifica de tip situational si se asociaza anxietatii sau atacurilor de panica, ce se pot si ele manifesta in timpul calatoriei cu avionul.

Principalele criterii de diagnosticare:

– Frica excesiva sau irationala, recunoscuta de cel care o sufera, in cazul actiunii unor stimuli legati de zbor.
– Aparitia unui raspuns imediat de anxietate puternica fata de termenul „a zbura” si derivatii lui.
– Evitarea zborului sau suportarea expunerii la acesta printr-o intensitate superioara.
– Stare proasta perceputa din punct de vedere clinic sau interferenta comportamentelor de evitare sau anticipare prin anxietate.

Fobia fata de zbor se caracterizeaza in principal printr-o frica despre care pâna si persoana afectata recunoaste ca este excesiva si irationala. Pe de alta parte, autorii spanioli Miquel Tortella-Feliu si Miquel A. Fullana vorbesc despre frica de zbor ca fiind o fobie compusa din mai multe afectiuni, adica nu este unitara, ci integrata prin actiunea multor altor frici. Printre acestea se numara claustrofobia, atacul de panica, agorafobia (frica de a fi inconjurati de un numar mare de persoane), frica de a suferi un accident / de calatoria cu masina, frica de inaltime, de turbulente, de a zbura deasupra oceanelor, etc.

Un studiu realizat de catre acesti experti a demonstrat ca, dintre cele mai frecvente tipuri de frica, cea mai intâlnita este frica de a suferi un accident (22%) si frica fata de lipsa de control a situatiei (13,6%).

Simptomele (tipice anxietatii):

– Tahicardie
– Palpitatii
– Transpiratie excesiva
– Tremurarea mâinilor
– Furnicaturi
– Tensiune musculara
– Dificultatea de a respira normal
– Greutate in piept
– Nod in stomac
– Senzatie de ameteala
– Frisoane
Simptomele nu se manifesta numai in timpul zborului, ci si in multe alte situatii, cum ar fi inainte de imbarcarea in avion sau chiar din momentul in care persoana respectiva afla ca va trebui sa zboare cu avionul, iar in acest caz, cu cât se va apropia momentul plecarii, cu atât simptomele se vor agrava.

Statisticile sunt clare si arata ca intre 10 si 40% din populatia tarilor industrializate sufera de fobia de zbor intr-unul din tipurile de manifestare ale acesteia. Aproximativ 25% dintre acestia experimenteaza probleme semnificative.

Persoanele care sufera de acest tip de fobie sunt cele care au o inteligenta superioara fata de media populatiei generale si care, in cazul oricarei incidente in timpul zborului, isi imagineaza ca se poate intâmpla tot ce este mai rau. In anumite cazuri, pot fi manageri obisnuiti sa aiba totul sub control si care nu pot lasa lucrurile pe mâna altora, ceea ce creste posibilitatea sa dezvolte aerofobia.

Media de vârsta a celor care sufera de aerofobie nu este una inaintata, asa cum multi s-ar astepta, ci se situeaza in jurul vârstei de 25 de ani, ceea si face pe psihologi sa gaseasca o oarecare legatura intre frica de zbor si pasul inspre viata adulta si asumarea de noi responsabilitati.

Atacul de panica

Atunci când facem fata unui pericol sau unei amenintari, corpul nostru activeaza ceea ce a primit numele de „raspuns de lupta sau fuga”, caci, de fapt, pentru asta si pregateste, pentru infruntare sau incercarea de a scapa. Numai ca exista situatii in care nu se pot produce aceste manifestari, cum este zborul cu avionul. In aceste situatii, activarea sistemului de aparare este o actiune neplacuta, ceea ce poate face ca acesta sa se transforme el insusi intr-un motiv de pericol sau amenintare, mai ales atunci când nu exista un motiv originar obiectiv sau are un caracter imaginar.

Singurul tratament pentru aerofobie este psihoterapia. Este nevoie de identificarea factorilor specifici care duc la acest comportament. Exista diverse tehnici de mentalizare, ba chiar si cursuri speciale oferite de anumite companii aeriene.

Costurile acestor cursuri sunt destul de ridicate, caci includ zboruri cu avionul. Ele pot depasi suma de 500 de euro pe luna. Au o parte teoretica si una practica. In partea teoretica, psihologii ajuta cursantii sa invete sa se relaxeze in momentele de tensiune. Dupa acest tratament aproape clinic, pilotii ofera partea tehnica a cursului, explicând tot ce este necesar pentru intelegerea zborului cu avionul si evitarea aparitiei aerofobiei. Partea practica a cursului include doua faze, una in care se experimenteaza turbulente, incendii la motor, aterizari fortate si alte incidente ce pot sa apara in timpul unui zbor, iar a doua faza este compusa dintr-un zbor normal de scurta durata.

Sursa – Revista Doctorul Meu

Reclame

Despre gabbyy

"Zambeste, maine s-ar putea sa fii stirb..."
Acest articol a fost publicat în Stiati ca? și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s