Cum se da Bacu’ in 2011 – Sesiunea Toamna (Ca la noi, la Nimeni)!


„Aproape jumătate dintre elevii Colegiului Tehnic Energetic din Capitală au susţinut luni, pentru a doua oară, proba la limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat.

În timp ce aceştia îşi încercau din nou şansa de a promova examenul de maturitate, afară, muzica house şi hip-hop bubuia din difuzoarele unei dubiţe. În jurul ei erau strânşi mai mulţi adolescenţi îmbrăcaţi ca pentru plajă: cu pantaloni scurţi şi mulaţi, tricouri roz sau turcoaz, şlapi şi ochelari de soare, unii chiar cu rame verzi. Râd zgomotos şi dau din mână în mână o sticlă de doi litri de bere.

Ei sunt „norocoşii” care au trecut de prima dată proba la română şi au venit să-şi susţină colegii. Totuşi, nici ei n-au scăpat de emoţii. „Noi suntem miercuri (n.r. la restanţa la matematică)”, spune unul dintre ei, cu mândrie şi cu zâmbetul pe buze.

Până să iasă colegii din sălile de examen, şi-a făcut apariţia o dubă cu oameni ai legii. „Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”, răcneşte unul dintre adolescenţi, preluând un refren auzit pe stadioane. Poliţiştii, auzindu-i, au coborât şi au mers să-i legitimeze pe tineri.

Apar şi două angajate de la Universitatea Dimitrie Cantemir, care au venit să împartă pliante şi CD-uri. Unii dintre liceeni iau materialele promoţionale, dar încep să se bată cu ele sau să le rupă şi să le arunce pe jos. Alţii nici nu întind mâna să le ia: „Ce-mi trebuie mie Cantemir? Eu mi-am depus dosarul la Harvard”.

Între timp, încep să iasă elevii din săli. „Ia uite, mă, am aruncat foaia cu subiecte. Nu mai am pe ce să mă aşez”, spune primul elev care a ieşit din examen. A aruncat foaia, dar spune că a aruncat şi grijile: sigur ia examenul, pentru că a fost mai uşor ca prima dată.

Alţii n-au fost, însă, la fel de norocoşi. „Du-te dracu’ cu învăţatu’ tău de aici. Nu e făcut pentru mine bacul”, connchide un elev.

Cea mai mare gălăgie o face un adolescent cu o cămaşă albă, descheiată la primii nasturi, care poartă o pereche de căşti uriaşe peste gulerul ridicat. Când îşi vede colegii, ridică mâinile în aer, aleargă spre ei şi îi îmbrăţişează. După o scurtă pauză, le spune scurt nota pe care crede că o va lua: „TREI!”. Toţi încep să râdă.

Doamnele de la Cantemir perseverează cu împărţitul de pliante: „Hai la facultate, te vrem student”. Totuşi, nu au niciun pic de succes. „Aoleu, inima mea, Doamne fereşte! Nici n-am luat bine bacul şi vrei să mă înscriu la facultate?”, întreabă retoric un elev proaspăt ieşit din liceu.

Unii dintre elevi par mai serioşi şi încep să îşi verifice răspunsurile, cu foaia în faţă. Totuşi, s-au împotmolit chiar de la prima cerinţă.

Numeşte câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor odinioară şi alarmat. Aşa suna primacerinţă pentru textul la prima vedere de la primul subiect.

„Am întrebat în faţă, în spate, în stânga şi în dreapta. Nimeni nu ştia ce înseamnă cuvântul odinioară, nici eu n-am ştiut”, spune o fată.

Concluzia vine de la un coleg de-ai ei. Întrebat dacă ia bacul, băiatul răspune din spatele ochelarilor de soare care îi acoperă toată faţa: „Da, mergem la Giurgiu, luăm bacul şi trecem la bulgari”.

După încă vreo jumătate de oră de parada modei, glume proaste şi dovezi ale lipsei generale de cultură generală, elevii pleacă spre casă. Cei mai mulţi urcă la volanul unor maşini străine la mâna a doua. Iar ceilalţi nu o iau pe jos, ci se urcă pe bancheta din spate.”

Sursa – Gandul.info

Reclame

Despre gabbyy

"Zambeste, maine s-ar putea sa fii stirb..."
Acest articol a fost publicat în Anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s